

آموزش سبز کردن انواع سبزه عید با نکات مهم
1403/11/30 نکات خانه داری
ایرانیان از زمان باستان تا امروز به مناسبت هر یک از جشنهای آیینی سفرهای پهن میکردند. در این سفره معمولا مواد غذایی تازه و سالمی قرار میگرفت که در زندگی روزمرهی مردم استفاده میشد؛ فلسفه آن هم شکرگزاری برای داشتن این نعمتها و داشتهها است. نوروز مهمترین جشن باستانی ایرانیان است؛ آیینی که شروع شادمانه فصل بهار و سال نو را جشن میگیرد. سفره نوروز هفت سین است؛ سفرهای که از هفت نعمت مهم در زندگی تشکیل شده است. هر کدام از سینها نماد مفهومی در ادبیات و فلسفه است. سبزه هفت سین یکی از اعضای این سفره دوستداشتنی و نماد زایش، شکوفایی و سرزندگی است. در این مطلب با طرز تهیه سبزه عید و چند ایده خلاقانه برای درست کردن سبزه هفت سین آشنا خواهید شد.
مواد و لوازم مورد نیاز برا ی درست کردن سبزه عید:
- بذر به مقدار لازم (یک استکان برای یک ظرف متوسط سبزه مناسب است)
- ظرف سبزه
- ظرف برای خیساندن بذر
- پارچه نخی در اندازه مناسب
با چه بذری سبزه درست کنیم؟
مرسوم است که بیشتر با گندم، عدس، ماش، قره ماش، لوبیا و نخود سبزه را درست کنند. اما اگر بخواهید سبزه متفاوت داشته باشید با تخمه آفتابگردان و باقالی خشک هم میتوانید سبزه درست کنید.
به عمل آمدن سبزه چند روز زمان می برد؟
راحتترین سبزهای که زود به عمل میآید گندم است. گندم را از یک هفته مانده به عید هم میتوان سبز کرد اما باقی دانهها را باید حداقل از ۱۲ روز قبل شروع به سبز کردن کنید. باقالی و تخمه هم که فقط سه روز خیس خوردنشان وقت میخواهد!
شکل ظاهری سبزه ها چه تفاوتی با هم دارند؟
در مورد زیبایی سبزهها نیز گفتنی است که سبزههای ماش و عدس ریز و پر پشت هستند و بالای ساقه سبزهها برگهای ریزی وجود دارد که آن را بسیار زیبا میکند. سبزه گندم صاف و مستقیم است و نمونه پروتوتایپ یک سبزه است و سبزه تخم آفتابگردان و باقالی خیلی درشت و بانمک هستند.
بهترین زمان برای کاشت سبزه چه روزی است؟
گندم ← ۲۰ اسفند
عدس ← ۱۵ اسفند
ماش ← ۱۸ اسفند
خرفه و شاهی ← ۲۲ اسفند
شنبلیله و ارزن ← ۱۶ اسفند
دانه های زیر را باید حدود 6 الی 8 ساعت خیس کنید:
یونجه ( مدت جوانه زدن : ۶-۵ روز )
شنبلیله ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
تربچه ( مدت جوانه زدن : ۵-۴ روز )
کنجد ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
دانه های زیر را باید حدود 10 الی 18 ساعت خیس کنید:
نخود ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
عدس ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
ماش ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
سویا ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
آفتاب گردان ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
گندم ( مدت جوانه زدن : ۳-۲ روز )
ارزن ( مدت جوانه زدن :۴-۳ روز )
خرفه و شاهی زودتر از همه سبز می شود. حدود ۸ روز مانده به عید دست بکار شوید.
زمان مناسب کاشت سبزه با گندم:
جهت سبز کردن گیاه گندم شما باید از روز ۲۰ اسفند ماه یعنی ۱۰ روز قبل از عید جهت سبز کردن این گیاه اقدام نمایید.
زمان مناسب کاشت سبزه با ماش:
ماش نسبت به گندم کمی طول می کشد تا سبز شود شما حداقل برای سبز کردن گیاه ماش به ۱۲ روز وقت نیاز دارید یعنی مناسب ترین موقع جهت سبز کردن گیاه ماش روز ۱۸ اسفند خواهد بود.
زمان مناسب کاشت سبزه با عدس:
سبزه عدس بیشترین مدت زمان را برای سبز شدن نیازمند است و برای سبز شدن به ۱۵ روز وقت نیاز دارد از این رو شما بهتر ازست از روز ۱۴ یا ۱۵ اسفند براس سبز کردن دانه عدس اقدام نمایید.
زمان مناسب کاشت سبزه با یونجه:
یونجه نیز یکی از دانه های مناسب جهت سبز کردن است مدت زمانی که طول می کشد تا دانه یونجه به اندازه ی کافی رشد نماید تنها ۱۰ روز می باشد یعنی بهترین زمان جهت سبز کردن یونجه روز ۲۴ اسفند خواهد بود.
زمان مناسب کاشت سبزه با شاهی و خرفه:
گیاهان شاهی و خرفه سریع تر از همه سبز می شوند از این رو شما فقط ۱۰ روز و نه بیشتر برای سبز کردن شاهی و خرفه وقت نیاز ندارید.
زمان مناسب کاشت سبزه با شنبلیله:
شنبلیه نیز یکی از گیاهانی است که برای جوانه زدن نیاز به زمان زیادی ندارد این گیاه جهت جوانه زدن فقط به ۲ الی ۳ روز فقط زمان نیاز دارد این گیاه جهت رشد مناسب نیز تا روز ۱۳ ام تنها به ۱۴ روز وقت نیاز دارد.
زمان مناسب کاشت سبزه با ارزن:
ارزن هم یکی از گیاه های محبوب برای سبزه انداختن است این گیاه طی ۴ روز جوانه میزند و بهترین زمان برای رشد این سبزه تا روز ۱۳ ام تنها ۱۴ روز قبل از عید می باشد.
روش کلی کاشت سبزه عید نوروز:
مقداری از بذر دلخواه را برداشته (نه زیاد و نه کم) و در کاسهای بریزید و آنها را خوب بشویید.
بگذارید با کمی آب که لا به لای بذرها قرار میگیرد به مدت ۶ ساعت (یک شب تا صبح) بماند.
بذرها را درون یک آبکش خالی کرده و اجازه دهید آبشان برود.
یک پارچه نازک را زیر شیر آب خیس کنید و سپس خوب بچلانید تا آب آن گرفته شود.
بذرها را از درون آبکش در وسط پارچه نمناک بریزید و پارچه را گره بزنید و درون کاسه بگذارید.
تا یک الی دو روز اجازه دهید به همین حالت بماند و جوانه بزند. منتهی چک کنید که پارچه حتما نمدار باشد.
پس از اینکه پارچه را باز کردید و متوجه شدید جوانهها جون دار هستند بذرها را به ظرفی که دوست دارید منتقل کنید.
سپس پارچه را دوباره خیس کرده و آب آن را بگیرید و روی سبزه بیاندازید (این کار را باید تا سبز شدن کامل سبزه ادامه دهید و همواره پارچه نمدار روی جوانهها قرار داشته باشد).
در طول ایام عید هر روز باید به سبزهها آب بدهید. روزی دو بار (صبح و شب) سبزهها را زیر شیر آب بگیرید (توجه داشته باشید که باید از بغل آب بدهید که نظم سبزهها با فشار آب به هم نخورد) و بعد آب ظرف را خالی کنید.
نکات مهم:
- از ظروف فلزی برای سبز کردن سبزه استفاده نکنید.
- حتما حتما هر شب که میهمانها رفتند یا از میهمانی برگشتید سبزههایتان را در حیاط یا بالکن یا پشت پنجره بگذارید تا هوای خنک به آنها برسد وگرنه به ۱۳ به در نرسیده زرد میشوند.
- استفاده از ظروف سفالی و در درجه دوم چینی نتیجه بهتری خواهد داشت تا ظروف پلاستیکی (ولی سفال بهترین انتخاب ممکن است)
- از هر بذری که میخواهید استفاده کنید ۲۴ ساعت قبل در آب خیسش کنید (کاملا غوطه ور)
- هرچقدر قطر بستر کمتر باشد عمر سبزه بیشتر می شود (البته به میزان تراکم دلخواه شما هم بستگی دارد)
- بهترین روش آبیاری غبار پاشی هست استفاده از روشهای غرقابی خیلی مناسب نیست.
ضمنا فراموش نکنید که هر لوازمی برای عید نوروز لازم دارید می توانید از کوکینا استور به راحتی و با بهترین قیمت تهیه کنید، سفارشات شما توسط پست ارسال و به دستتان خواهد رسید.
تعداد بازدید : 129
نظرات دیگران؛