

طرز تهیه آش دوغ اردبیل
1404/02/01 آشپزی
امروز ما قصد داریم طرز تهیه آش دوغ اردبیل را به شما آموزش دهیم. آش دوغ بدون گوشت یا با گوشت قلقلی پخته میشود و تنها حبوبات آن، نخود است.
مواد لازم برای 6 نفر:
- برنج سه چهارم پیمانه
- نخود خام یک پیمانه
- دوغ (ترجیحا محلی) 2 لیتر
- سیر یک بوته
- تخم مرغ یک عدد
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
ابتدا برنج، تخم مرغ و آرد را در قابلمه بریزید، هر سه مواد را خوب با هم مخلوط کنید.
حالا دوغ را اضافه کرده و مخلوط کنید. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید و مدام هم بزنید تا مخلوط برنج و دوغ به جوش بیاید و دوغ نبُرد.
برای هم زدن آش دوغ از قاشق چوبی استفاده کنید، زیرا نیاز به هم زدن طولانی دارید و قاشق چوبی کمتر داغ می شود. پیشنهاد کوکینا به شما قاشق چوبی دسته سرامیکی رد فلاور می باشد.
در این مرحله میتوانید نسبت به ترشی دوغ و غلظت آش، تا یک لیتر آب هم به قابلمه اضافه کنید.
پس از به جوش آمدن برنج و دوغ، درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا برنج در دوغ بپزد. در این مرحله لازم است هر 10 دقیقه برنج را هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از پخته شدن برنج، سبزی آش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید سبزی 30 دقیقه بپزد. سبزی آش دوغ نباید خیلی ریز خرد شده باشد و این آش نباید سبزی زیادی داشته باشد.
نکته: سبزی آش دوغ شامل گشنیز، تره، برگ سیر و شوید است. اگر برگ سیر نبود، میتوانید از سیر حبهای استفاده کنید. دقت کنید این آش جعفری ندارد و شوید هم بسیار کم در آن ریخته میشود. میتوانید اسفناج و نعنا هم به آن اضافه کنید که در صورت اضافه کردن نعنای تازه، نیازی به ریختن نعنا داغ داخل آش نیست.
هنگامی که سبزی پخت، نخودهایی که از روز قبل خیس کرده و پختهاید را با نمک و فلفل به آش اضافه کنید.
سیر داغ و نعنا داغ را تهیه کنید و نیمی از سیر را به صورت رنده شده برای داخل آش نگهدارید. برای تهیهی نعنا داغ باید به محض ریختن نعنا در روغن داغ، ظرف را از روی حرارت بردارید تا نعنا تلخ نشود.
اکنون نیمی از نعنا داغ و سیر خام رنده شده را به آش اضافه کنید و هم بزنید. آش شما حاضر است.
نکات مهم:
- مهم ترین نکته در تهیه این آش خیس کردن نخود از شب قبل و گرفتن نفخ آن است.
- برخی آش دوغ اردبیل را با ماست هم درست میکنند که به خوشمزگی درست کردن آش با دوغ نیست. البته میتوانید ماست و دوغ را با هم مخلوط کنید و بعد به آش اضافه کنید.
- برای درست کردن آش دوغ ترجیحا از دوغ محلی و سنتی استفاده کنید.
- برای تهیه آش دوغ اردبیل با گوشت پیاز را با رنده ریز رنده کنید و گوشت چرخ کرده، نمک و کمی فلفل سیاه به آن اضافه کنید. سپس با مایه گوشت چرخ کرده، کوفته قلقلیهای ریز و کوچک (هر کدام به قاعده یک فندق کوچک) درست کنید. گوشت ها را در روغن تفت داده و پس از اضافه کردن تمامی مواد، زمانی که دوغ به غلظت مناسب رسید و قل زد کوفته قلقلی ها را اضافه کنید و اجازه دهید تا آش جا بیفتد.
- اضافه کردن تخم مرغ به آش دوغ سرعین از بریده شدن دوغ در آش جلوگیری میکند و اختیاری است.
- باید آش را از لحظه اضافه کردن دوغ به طور مداوم هم بزنید تا آش شما بافت بهتری پیدا کند و بریده بریده نشود.
- بهتر است از قاشق چوبی استفاده کنید زیرا این آش نیاز به هم زدن طولانی روی شعله گاز دارد و این قاشق کمتر داغ می شود.
- هنگام سرو کردن، ۶ حبه سیر را رنده کرده و در نصف استکان آب جوش مخلوط کنید و به آش اضافه کنید تا طعم بهتری به آن بدهد. میتوانید کمی شوید تازه خرد شده هم به همراه تره و گشنیز به آش دوغ اضافه کنید.
- این آش نیاز به صبر و حوصله بسیاری دارد چرا که از اول تا آخر پخت مدام باید هم زده شود. در آش دوغ از جعفری استفاده نکنید، چراکه طعم آش را به طور کل عوض میکند.
- اگر دوغ محلی در دسترستان نبود از دوغ های پاکتی بدون گاز استفاده کنید. استفاده از نعنا و سیر داغ برای تزیین روی آش اختیاری است.
- اگر ترجیح میدهید که از برنج استفاده نکنید، میتوانید به جای آن از بلغور یا حتی گندم استفاده کنید. هرچند برنج به قوام آش کمک میکند، اما با جایگزین کردن آن میتوانید تنوع جدیدی به آش بدهید.
- این آش بدون تخم مرغ و گوشت نیز تهیه میشود و کاملاً مناسب رژیمهای گیاهخواری است. علاوه بر آن، سبزیجات و حبوبات موجود در این غذا باعث میشوند که بسیار مغذی و مفید باشد.
- آش دوغ سرعین به دلیل ترکیب خوشمزهای از دوغ، سبزیجات و طعم دلپذیر نعناع و سیر، یکی از محبوبترین غذاهای محلی اردبیل است. همچنین این غذا به دلیل سبکی و طبع خنکش در فصول گرم بسیار مورد استقبال قرار میگیرد.
- طرز تهیه آش دوغ سرعین بدون تخم مرغ، فرآیندی ساده ولی نیازمند هم زدن دائم می باشد.
ضمنا فراموش نکنید که هر لوازمی برای تهیه آش دوغ لازم دارید می توانید کوکینا استور به راحتی و با بهترین قیمت تهیه کنید، سفارشات شما توسط پست ارسال و به دستتان خواهد رسید.
تعداد بازدید : 41
نظرات دیگران؛