لوازم آشپزخانه کوکینا

طرز تهیه سمنو در خانه طرز تهیه سمنو در خانه

طرز تهیه سمنو در خانه

1403/12/28   آشپزی


به دلیل اینکه سمنو با گندم درست می‌شود، بسیاری بر این عقیده هستند که نمادی از برکت و خیر و رزق و روزی است. اما یک عقیده دیگر نیز وجود دارد که به همان اندازه رایج است. اینکه سمنو نمادی از قدرت و برازندگی در زندگی است. انگاری خوردن سمنو باعث برکت و خیر، قدرت و باروری می‌شود. اگر شما هم مجذوب حقایق پشت این دسر ایرانی شده‌اید، با ما به ادامه بیایید که انواع دستور پخت سمنو را در کنار هم بیاموزیم.

مواد لازم برای تهیه سمنو:

- گندم 500 گرم

- آرد (آرد گندم یا آرد سبوس دار یا آرد نان سنگک)

- آب 4 لیتر

- بادام درختی به میزان لازم

ابتدا گندم‌ها را پاک کنید تا هیچ گونه سنگ‌ ریزه در میان آن‌ها باقی نماند. همچنین برای اینکه سمنوی باکیفیت‌تری داشته باشید، دانه‌های شکسته گندم‌ها را هم جدا کنید. سپس گندم‌ها را با آب سرد شسته و به مدت ۲ تا ۳ روز بخیسانید تا گندم‌ها جوانه بزنند. در این مدت، برای جلوگیری از خشک شدن یا کپک زدن گندم‌ها، حتما آب آن‌ها را سه بار در روز عوض کنید.

پس از اینکه نوک گندم‌ها سفید شد و جوانه زدند، آن‌ها را در یک سینی ریخته و روی آن‌ها یک دستمال نخی مرطوب بکشید. سطح دستمال را مدام با آب اسپری کنید تا خشک نشود سپس دوباره ۲ تا ۳ روز دیگر صبر کنید تا گندم‌ها ریشه بزنند.

 

پس از اینکه گندم ها جوانه زد آن ها را به آهستگی و بدون آسیب دیدن ریشه آن‌ها بشویید تا بوی نا و ماندگی آب از آن خارج شود. سپس گندم‌ها را در آبکش بریزید و صبر کنید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس گندم ها را داخل همزن یا چرخ گوشت ریخته و چرخ کنید. اگر گندم شما زیادی خشک است، برای بهتر چرخ شدن آن می‌توانید از کمی آب گرم استفاده کنید. سپس گندم‌های چرخ شده را از صافی گذرانده و تفاله‌های آن را هم خوب با دست بفشارید تا تمام شیره گندم‌ها خارج شده و فقط تفاله‌های خشک آن باقی بماند.

نکته: به یاد داشته باشید که بهترین زمان برای چرخ کردن گندم‌ها، زمانی است که جوانه‌های گندم به صورت سبز کم‌رنگ است. هرچه جوانه‌ها بیشتر رشد کنند، احتمال تلخ شدن سمنوی شما بیشتر می‌شود.

حال شیره گندم به دست آمده را به همراه آرد در یک قابلمه روحی یا مسی ریخته و آن را خوب ترکیب کنید تا آرد گلوله گلوله نماند.

پس از یکدست شدن مواد، شعله را روشن کنید. آب را هم به آن اضافه کرده و خوب ترکیب کنید تا سمنوی شما به تدریج و تحت حرارت کم، قوام بیاید. باید مراقب باشید که سمنو را در فواصل منظم و هر چند دقیقه یک بار هم بزنید تا ته نگیرد.

نکته: می‌توانید از یک شعله پخش‌کن برای توزیع مناسب‌تر حرارت و ته نگرفتن سمنوی خود استفاده کنید. همچنین در قابلمه را هم با دم‌کنی بپوشانید. این کار باعث خوش‌رنگ شدن نتیجه نهایی سمنوی شما می‌شود.

در نیم ساعت پایانی پخت، بادام‌ها را هم به قابلمه اضافه کنید. زمانی که سمنوی شما قوام پیدا کرد و به رنگ دلخواه رسید، آماده است. آن را از روی حرارت بردارید و با مغزهای دلخواه مثل خلال بادام و خلال پسته تزیین کنید.

  • نکات مهم:
  • مراقب باشید تا زیر گندم شما آب جمع نشود چون این آب باعث بو گرفتن گندم و در نهایت ترش شدن سمنوی شما خواهد شد.
  • به جای گندم می‌توانید سمنوی خود را با جوانه جو هم تهیه کنید.
  • طعم و رنگ سمنوی شما به موارد بسیاری بستگی دارد. در صورتی که هر یک از مراحل عمل‌آوری گندم تا پخت سمنو را خوب رعایت نکنید، در نتیجه نهایی و کیفیت سمنوی شما تاثیر می‌گذارد. پس حتما مراحل بالا را با دقت رعایت کرده، آب گندم‌ها را به موقع تعویض کنید تا بو نگیرد و آن‌ها را به محض اینکه جوانه‌ها به اندازه کافی رسیدند و رشد کردند، چرخ کنید.
  •  استفاده از قابلمه مسی در پخت سمنو، باعث قرمز رنگ شدن سمنوی شما می‌شود.
  • پختن یک سمنوی سنتی و خوشمزه، فرآیندی زمان‌بر است که حدودا یک هفته طول می‌کشد و تقریبا هر روز باید در فواصل مختلف، زمانی را برای سر زدن به گندم‌ها و آبیاری آن‌ها در نظر بگیرید. البته عده‌ای هم هستند که برای کوتاه کردن این فرآیند، به جای خیساندن گندم از جوانه گندم آماده و بازاری استفاده می‌کنند.
  • در نهایت، وقتی سمنو را روی گاز می‌گذارید، بسته به حجم آن تقریبا ۳ تا ۴ ساعت طول می‌کشد تا سمنوی شما قوام پیدا کرده و جا بیفتد.
  • برای تهیه سمنو معمولا از هیچ شیرین‌کننده‌ای استفاده نمی‌کنند چون خود گندم شیرینی لازم را دارد اما اگر دوست دارید سمنوی خود با یک شیرین‌کننده طبیعی شیرین کنید استفاده از شیره انگور و شیره خرما گزینه‌های خوبی هستند.
  • سمنو ارزش غذایی بالایی داشته و علی‌رغم طعم شیرینی که دارد، حاوی هیچ نوع قند افزوده و مصنوعی نیست. به طور میانگین، هر یک قاشق غذاخوری سمنو حدود ۴۵ کیلو کالری دارد. همچنین هر ۱۰۰ گرم سمنو حدود ۳۰ گرم قند دارد.
  • از این رو، افرادی که مبتلا به دیابت بوده یا رژیم‌های غذایی خاصی دارند، باید مراقب میزان سمنوی مصرفی خود باشند.

ضمنا فراموش نکنید که هر لوازمی برای تهیه سمنو نیاز دارید می توانید از کوکینا استور به راحتی و با بهترین قیمت تهیه کنید، سفارشات شما توسط پست ارسال و به دستتان خواهد رسید.


منبع : تیم کوکینا
تعداد بازدید : 355

به اشتراک بگذارید

دیدگاه  ها

نظرات دیگران؛

  • اولین نفری باشید که نظری می دهید!

پیام بگذارید؛

ثبت دیدگاه جدید
-

برای کامنت گذاشتن ابتدا وارد شوید